PAUL AUSTER A BARCELONA: PRESENTACIÓ DE DIARI D’HIVERN


Paul Auster va néixer el 1947 a Nova Jersey i va estudiar a la Universitat de Columbia. Després d’un breu període com a mariner en un petroler, va viure tres anys a França, on va treballar com a traductor, «negre» literari i cuidador d’una finca; des del 1974 viu a Nova York. És l’autor de les obres següents: La trilogia de Nova York (La ciutat de vidre, Fantasmes i L’habitació tancada), El país de las últimas cosas, La invención de la soledad, El palau de la lluna, La música de l’atzar, Leviatan, El quadern vermell, Mr. Vertigo, Viure al dia, Jugada de presión (amb el pseudònim de Paul Benjamin), Pista de despegue (Poemas y ensayos 1970-1979), Timbuktú, Experiments amb la veritat, Vaig creure que el meu pare era Déu, Història de la meva màquina d’escriure, El llibre de les il·lusions, La nit de l’oracle, Bogeries de Brooklyn, Viatges per l’Scriptorium, Un home a les fosques, Invisible, Sunset Park, Diari d’hivern, la novel·la gràfica La ciutat de vidre i els guions Smoke & Blue in the face, Lulu on the Bridge i La vida interior d’en Martin Frost. Paul Auster s’ha convertit en un dels autors de més prestigi internacional i amb un nombre de lectors que creix sense parar a Espanya i l’Amèrica Llatina, mentre se succeeixen les edicions. Com a corol·lari, el 2006 se li va concedir el prestigiós Premi Príncep d’Astúries de les Lletres, que va disparar la seva popularitat en el nostre país.

Paul Auster, incansable creador de ficcions i de personatges inoblidables, gira aquí la mirada sobre si mateix. I si en un llibre anterior, Viure al dia, rememorava els seus anys de joventut d’aprenent d’escriptor, en aquest Diari d’hivern parteix de l’arribada dels primers senyals de la vellesa per rememorar episodis de la seva vida.

I d’aquesta manera, se succeeixen les històries: un accident infantil mentre jugava al beisbol, el descobriment del sexe, les masturbacions adolescents i la primera experiència sexual amb una prostituta, el record dels seus pares, un accident de cotxe en el qual la seva dona queda ferida, una presentació a Arles acompanyat pel seu admirat Jean-Louis Trintignant, l’estada a París, una llarga llista comentada de les 21 habitacions en les quals ha viscut al llarg de la seva vida fins a arribar a la seva residència actual a Park Slope, els seus atacs de pànic, les històries dels seus avis, els seus dos primers matrimonis fracassats i el llarg i feliç matrimoni actual, la visió d’un vell thriller per televisió i les reflexions que comporta, les visites a la família de la Siri, els viatges, les passejades, la presència de la neu, el pas i la ferida del temps, la consciència del cos que envelleix…

En definitiva, el trencaclosques d’una vida a través de vivències, sensacions i records. Un autoretrat magistral construït amb la passió, la desbordant creativitat literària i la vivor exemplar de la prosa que ja són els senyals d’identitat d’aquest escriptor estimat pels lectors i admirat per la crítica.

CCCB, 21 de febrer de 2012

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s