HOMER: L’ODISSEA. PER A NO PERDRE’S PER L’HADES: ODISSEU / ULISSES.


DESCENS A L’HADES D’ODISSEU (Homer: L’Odissea, final Cant X i Cant XI)

Final Cant X:

Circe aconsella Odisseu (o Ulisses, a qui sovint anomenen en epítet èpic “Laercíada, nodrissó de Zeus, molt enginyós Odisseu”) d’anar a l’Hades i escoltar l’oracle de Tirèsias:

“Cal que facis un altre viatge i que arribis fins a la mansió d’Hades i de la terrible Persèfone per consultar l’esperit del cec endeví de Tebes, Tirèsias.”

Descripció:

“Quan hagis traspassat l’Ocèan amb la nau i arribis a una costa baixa on hi ha els boscos de Persèfone, amb alts pollancres negres i salzes que no donen fruit, amarra-hi l’embarcació arran de l’Ocèan de corrents profunds i vés a la mansió d’Hades, tota coberta de verdet. Hi ha un lloc a l’Aqueront on desemboquen el Piriflegetont i el Cocit, que és una branca de l’aigua de la llacuna Estígia.”

S’esmenten els rius:

        Aqueront (“riu de l’aflicció”), a la seves ribes hi ha el Prat dels Asfòdels.

        Piriflegetont (“riu del foc ardent”)

        Cocit (“riu de les lamentacions”)

I l’Èreb, l’abisme tenebrós entre la terra i l’Hades.

Circe li ordena de fer libacions i sacrificis i sobre aquests li comenta:

“I tu amb l’espasa punxeguda desembeinada d’arran de la cuixa, asseu-te i no permetis que els caps mancats de força dels morts s’acostin a la sang abans que hagis fet preguntes a Tirèsies”.

Al final d’aquest cant, Elpènor, un company d’Odisseu, mor accidentalment.

Cant XI: El reialme dels morts.

La nau d’Odisseu arriba als confins de l’Ocèan on hi ha la terra dels cimmeris, sempre en tenebres. Segueix les instruccions de Circe i des de l’Èreb acudeixen les ànimes dels difunts i  l’heroi no permet que s’atansin a la sang, que els atrau poderosament.

Ànimes que compareixen:

        Elpènor: li explica com va morir i li demana de ser enterrat.

       L’ànima de la seva mare, Anticlea, que es va suïcidar (va morir de pena pel seu fill).

        Tirèsias de Tebes, que beu la sang i li explica l’oracle: com podrà tornar a Ítaca i com acabaran les seves aventures (feliçment si fa el que li diu).

A partir d’aleshores, seguint el consell de Tirèsias, deixa acostar-se a la sang i beure als difunts amb qui vol parlar o de qui vol saber les seves històries:

        De nou la seva mare, amb qui conversa i li explica com va morir i la situació a Ítaca (la dona, el pare, el fill…)

        Un seguit de dones, totes les que havien estat esposes o filles d’herois: Tiro, Antíope, Alcmena, Mègara, Epicasta (Iocasta, mare d’Èdip), Cloris, Leda, Ifimedea, Fedra. Procris, Ariadna, Mera, Clímene, Erifile.

        Agamèmnon: assassinat a la tornada de Troia per la seva esposa, Clitemnestra, i el seu amant, Egist. Li diu que desconfiï de les dones, tot i que afegeix: “A tu no t’arribarà la mort de mans de la teva esposa”.

        Després apareixen les ànimes del Pelida Aquil.les, Pàtrocle, Antíloc, Aiant (amb qui Odisseu va disputar-se les armes d’Aquil.les), Minos (que administra la justícia als morts), els gegants Orió i Tici (que pateix un suplici semblant al de Prometeu), Tàntal (patint set i gana eternals), Sísif (sostenint l’enorme pedra), Hèracles (amb esment dels 12 treballs que l’imposà el seu cosí Euristeu, especialment quan va baixar a l’Hades a per Cèrber).

Finalment, espaordit, Odisseu decideix marxar i embarcar de nou cap a l’illa d’Eea, on el primer que fan és enterrar Elpènor, i després parlar amb Circe sobre la resta del seu viatge.

(Les cites són de la traducció de Joan Alberich.)

Més informació:

Odissea: el retorn d’Ulisses

Hades i el Regne dels Morts a “Laberint” + Viatge al Regne dels Morts

Explora l’Hades (en anglès)

hades

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s